Samenwerken met een webdesigner

 

Webdesign is heel breed te interpreteren en het is tegenwoordig niet zo moeilijk meer om een website te bouwen. Iedereen heeft wel een vriend of kennis die een beetje van webdesign afweet, of je gebruikt hiervoor een kant en klare online tool waar je zelf makkelijk tekst en foto’s kan aan toevoegen. Dit is de goede oplossing ? Of toch niet? Natuurlijk niet!!

Webdesign is zoveel meer dan zomaar een website !

Bij Snoob bouwen we websites die niet alleen grafisch mooi zijn, maar vooral websites die jouw doelstellingen behalen, meer bezoekers bereiken, leads verzamelen en meer producten te verkopen.
Kortom, onze webdesigners denken veel verder dan enkel wat foto’s, kleurtjes en teksten.

 

Maar het feit dat wij als webdesigners verder denken dan enkel design is ook een vaak indirecte reden tot ‘discussies’ tussen de klant en de webdesigner.

Feedback van klanten is heel waardevol maar de mening, visie en vooral de ervaring van de webdesigner ook. Daarom gaan we vaak in tegen vragen van klanten om het logo nog wat groter te zetten, een flashy achtergrond te voorzien of andere feedback.

Wees gerust: We proberen deze dingen te weerleggen om het eindresultaat beter te maken, niet om dwars te liggen.

In dit artikel willen we enkele van de vaak voorkomende punten opsommen waar we als webdesigner vaak met hand en tand onze mening moeten verdedigen en de klant moeten proberen te overtuigen dat hun wens niet altijd de juiste is en dat we samen, met al onze verworven kennis en ervaring, een goede oplossing moeten vinden.

 

1. Haast en spoed is zelden goed

Eén van de beste manieren om de kwaliteit van jouw website te schaden is haast! “Onze website moet binnen enkele weken online, dat lukt wel hé?”
Ja, dat kan… maar vaak dan ook niet aan de kwaliteit die wij normaal leveren en die je uiteraard van ons verwacht.

Iets goed bouwen kost tijd… tijd om na te denken, tijd om te testen, tijd om bij te sturen.

 

2. Ga niet co-designen

Een vaak voorkomend probleem is dat er veel feedback komt op details van een design en dat de klant mee gaat designen (co-designen).

Design is enorm subjectief.  Als webdesigners, met meer dan 15 jaar ervaring, hebben wij al lang geleerd dat we een design nooit 100% perfect zullen krijgen voor al uw bezoekers. 

“Voor mijn bezoekers?” 

Inderdaad want daar bouwen we de website toch voor, niet? Niet voor jou, maar jouw bezoekers. We ontwerpen wel zoveel mogelijk naar jouw smaak, maar dat wil niet zeggen dat we voor jou de mooiste website bouwen. We willen jouw bezoekers behagen en overtuigen.

Vertrouw ons als webdesigner wanneer we zeggen dat het voldoende is. Andere knoppen, vormgeving, kleuren, … kunnen we na de lancering nog steeds AB-testen waar jouw bezoekers dan zullen beslissen welke versie de juiste is.

Webdesign is belangrijk maar je bezoekers komen niet voor het design van je website, wel voor de inhoud.

 

 

3. Bekijk het design door de ogen van de webdesigner

Wanneer we een design afgewerkt hebben, komen we samen voor een presentatie tijdens een meeting, een telefoongesprek, … en dat is met een goede reden. 

Wij krijgen van jou een opdracht waar wij mee aan de slag moeten maar wij zullen tijdens het designproces heel wat beslissingen nemen die belangrijk zijn voor het succes van jouw website.

Het is heel belangrijk dat wij die beslissingen verduidelijken want vaak zijn we ingegaan tegen jullie vraag om een carrousel in de header te verwerken of om die hele grote foto op de homepagina te plaatsen. En dat is vaak met heel goede reden, we willen de doelstelling van de website bereiken, geen designwedstrijd winnen. Na een woordje uitleg begrijpen jullie vaak wel onze redenen.

 

 

4. Feedback vragen en geven

Wanneer we feedback vragen, dan krijgen we die ook. Heel veel feedback! Je vroeg zelf ook nog feedback aan iedereen… vrouw, man, ouders, kinderen, collega’s, vrienden, … maar vaak niet aan de mensen waarvan je net een antwoord moest krijgen, jouw klanten en gebruikers!
Hoe doe je dat?

  • Vraag via enquêtes aan jouw gebruikers wat ze goed en niet goed vinden aan de huidige website, niet wat ze mooi vinden maar laat ons vragen stellen over usability, conversie, … . Vraag hen wat hun doel is op de website. 
  • Neem deze feedback mee in de briefing van jouw nieuwe project. (feedback is pas waardevol wanneer deze door een aantal mensen gegeven wordt, niet door een enkeling)
  • Deze meningen zijn vooral belangrijk in de wireframe-fase voor we aan het design starten want zoals eerder gezegd: design is subjectief. 
  • Vraag dezelfde testpersonen opnieuw feedback na het ontwikkelen van de nieuwe website,  zij zijn immers de mensen die de belangrijkste feedback in handen hebben.

 


5. Zorg dat je het doel van jouw website kent alvorens wij starten

Er is niets zo moeilijk en frusterend dan tijdens de designfase te moeten horen dat je toch van idee bent veranderd en dat we het anders moeten aanpakken.

Begrijp me niet verkeerd: dat zijn situaties die perfect mogelijk zijn maar dat wil meestal ook zeggen dat we heel wat stappen terug moeten zetten in de workflow met weerslag op het budget en de deadline. Zit daar geen probleem: ok, let’s do this! Maar moet de deadline wel nog gehaald worden, dan verwijs ik graag terug naar puntje 1 hierboven 😉 

 

 

6. Focus op het probleem, wij zorgen voor de oplossing

Schoenmaker, blijf bij je leest! Je hebt ons ingehuurd om een probleem dat je hebt op te lossen. Laat dat dan ook aan ons over, wij hebben 8 van de 10 gevallen waarschijnlijk dat probleem al wel eens op ons bord gehad en kennen daarvoor de oplossing.

Wanneer wij voortdurend aangeboden oplossingen moeten weerleggen in discussies die eigenlijk niet nodig zijn en daardoor telkens onze tegenoplossingen moeten verdedigen, dan werkt dit zeer contra-productief.

Jij geeft ons het gevoel dat je ons niet vertrouwt en ondertussen lijkt het dat wij jou niet willen geloven of gelijk willen geven… klant is toch koning? Idd, maar elke koning heeft goede adviseur nodig.

 

 

7. Vergeet niet dat een website gebouwd wordt voor jouw bezoekers, niet voor jezelf

Terwijl wij uiteraard luisteren naar jouw doelstelling, kijken wij hoe we dit zo perfect mogelijk kunnen vertalen naar een website gebouwd voor jouw bezoekers.

Je bezoekers gaan namelijk gebruik moeten maken van jouw website en die bezoekers moeten wij om zien te vormen naar leads.

We vinden het heel goed dat je al nagedacht hebt over hoe jouw website er uit moet zien, maar vergeet niet dat wij vooral de kennis hebben om hem ook goed te maken. Wanneer jouw concurrent een geanimeerde website vol toeters en bellen heeft en alle laatste nieuwe trends volgt, wil dat niet zeggen dat je moet volgen omdat zij het hebben en het ook mooi is.

Bespreek met ons de voor -en nadelen en laten we samen een website bouwen die jouw doelstellingen bereikt via goede content, een goed uitgewerkte structuur, een juist design en een top internet strategie.

 

Conclusie

Je mag als klant geen feedback meer geven? Tuurlijk wel, graag zelfs! Durf je mening geven over het design maar weet dat we alle feedback altijd onder de loep zullen nemen.

We zijn, als ervaren webdesigners, niet die mensen die jou altijd ongelijk willen geven en we doen het ook niet graag wanneer nodig, maar het is wel onze taak om dat te doen indien we voelen dat de gemaakte keuze niet zal renderen en de doelstelling van je website niet ten goede zal komen.

We hebben steeds het beste met onze klanten voor. Snoob staat voor een manier van werken waarin we samen met de klant een stevig partnerschap op willen bouwen die jarenlang blijft bestaan waarin het succes van jouw als klant centraal staat.  Wil jij dat partnerschap met ons aangaan? Laat ons jou overtuigen van onze kennis en neem zeker even contact met ons op, wij komen graag even bij je langs.